11. мај Концерт ученика Музичке школе Драгутин Гостушки у Пироту.

Концерт ће обележити сарадњу Музеја и Школе, која је започета пре неку годину поклоном виолине из Легата археолога др Љубише Поповића, који се чува у Одељењу за археологију Музеја Понишавља.
Посетиоцима ће се представити ученици свих одсека школе- виолине, хармонике, клавира и гитаре.

18. мај Гостујућа изложба Музеја афричке уметности у Београду под називом Традиционални мурали Африке .
Изложбену поставку чине фотографије сликаних, рељефних и мозаичких украса на архитектури-деловима екстеријера и ентеријера кућа и читавих насеобина из различитих делова афричког континента.
Ауторка изложбе, историчарка уметности, Наташа Неговановић Ристић, позива посетиоце да ближе осмотре своје окружење, са циљем да подстакне на учешће у (ре)дефинисању свакодневног амбијента и јавног простора, креативност у оплемењивању свог дома-унутра и споља, и, уопште, да подстакне промишљање и неговање средине у кјој живимо.
Стручно вођење кроз изложбу- гостујући кустоси – Милица Јосимов и Марија Личина.
Изложбом се наставља сарадња са МАУ започета пре три године.

Учинило нам се да поједини геометријски облици мурала афричких кућа, неодољиво подсећају на геометризоване шаре пиротског ћилима, попут: бибица, бибице са очима, софре, корњаче…

Изложба ће бити постављена у
Галерији Музеја Понишавља, Николе Пашића 49.
Биће отворена до 6. јуна 2017.

19. мај Радионице за децу узраста од 4 до 12 година, инспирисане изложбом.
Након обиласка изложбе афричких мурала, деца ће сликати своје мурале на страницама картонских кућица које ће, најпре, састављати од картона.
Радионице воде кустоскиње МАУ: Милица Јосимов и Марија Личина.

20. мај Љубав, вера, нада.

Савремена примена шара са пиротског ћилима.
Програм инспирисан ћилимом и богатством мотива са ћилима. Ауторка Силвана Тошић представиће своју идеју примене шара са ћилима на предметим свакодневне употребе, као и на одевним предметима.
Вече ће употпунити музички програм инспирисан народним стваралаштвом овог краја. Такође, програм ће пратити и проза и поезија на локалном дијалекту, ауторки из Пирота.

Програм ће се одвијати у комплексу Музеја Понишавља, Николе Пашића, 49.